Number of View: 64125

Nu am postat pana acum nimic despre acest subiect (componenta dosarului Rabla), deoarece am asteptat sa invat din propria experienta care este procedura, nu doar sa citesc/aud de la altii. Intr-un final am tras o concluzie, sper eu, destul de reala.

Prin urmare, care sunt pasii de urmat pentru alcatuirea dosarului cu care veti merge la dealer-ul de unde va veti cumpara masinuta noua?

1. Mergeti cu masina la REMAT (orice colector de masini uzate, autorizat de Ministerul Mediului). De AICI puteti descarca in vederea studierii ”Lista colectorilor autorizati care participa la Programul de stimulare a innoirii Parcului auto national pentru anul 2010 care au incheiat protocol de distributie a tichetelor valorice”.

Este necesara prezenta proprietarului la predarea masinii uzate (rablei). Daca din diferite motive nu poate fi prezent proprietarul, persoana care aduce masina la REMAT va detine o imputernicire data de catre detinatorul masinii (facuta prin notariat).


Documente necesare in aceasta etapa:

 • cartea de identitate (buletinul) proprietarului, în original si in copie;
 • certificatul de inmatriculare al autovehiculului uzat (original si copie);
 • cartea de identitate a vehiculului rulat (original si copie).

Atentie!

a) Nu predati masina la casare daca numele si adresa de domiciliu de pe buletin nu corespund intru totul cu cele de pe actele masinii (certificat si carte vehicul). Daca sunt diferente, mergeti la Directia pentru evidenta populatiei, si scoateti o adeverinta precum ca ati locuit la adresa care figureaza in actele masinii, sau ca ati avut numele respectiv;

b) Seria de pe sasiul masinii trebuie sa corespunda cu cea din actele autovehiculului;

c) Masina poate fi adusa si tractata, NU se cere sa functioneze, sau sa aiba asigurare RCA, ITP etc.  Cerinta este sa fie cat mai completa, in partile principale;

d) Autovehicului nu trebuie sa fie inmatriculat in Romania mai devreme de 31 decembrie 2006;

e) Numerele si certificatul de inmatriculare trebuie sa fie tip nou (Ex: B-82-VAS). Cele de tip vechi nu participa la programul Rabla, intrucat sunt radiate din oficiu.

2. Dupa predarea masinii, trebuie sa obtineti un tichet valoric (voucher in valoare de 3800 lei) si un certificat de distrugere. Nu uitati sa va luati inapoi placutele de inmatriculare, daca le mai aveti (va trebuie la politie, la radiere).

Nota: din cate stiu eu, ar trebui sa primiti si contravaloarea fierului vechi pe care il predati, dupa cantarirea masinii, insa cele mai multe societati evita sa dea bani, pacalind clientul, punandu-l sa semneze ca cedeaza masina, fara nici o pretentie financiara.

3. Proprietarul trebuie sa mearga la primaria de care apartine, la sectia taxe si impozite (dar numai dupa ce primeste certificatul de distrugere), pentru a primi o fisa fiscala, care demonstreaza ca nu are restante la plata impozitelor si taxelor catre stat. In functie de primarie, aceasta taxa se elibereaza mai repede sau mai greu, presupunand sau nu achitarea unei taxe de urgenta, daca va grabiti.

4. Dupa ce ati primit fisa fiscala, mergeti la un birou de intocmit acte, unde veti obtine si veti completa o cerere de radiere.

5. La un birou notarial, faceti copii legalizate dupa certificatul de inmatriculare al autovehiculului si dupa certificatul de distrugere. Mai faceti si o copie dupa cartea de identitate a autovehiculului (nu este nevoie sa fie legalizata) si dupa buletinul proprietarului.

6. Cu actele masinii si ale dumneavoastra (in original si copie), precum si cu placutele de inmatriculare, mergeti la serviciul inmatriculari al politiei judetene de care apartineti. Acolo solicitati certificatul de radiere. Cereti sa vi se mentioneze pe certificat faptul ca ati radiat masina in urma predarii acesteia la dezmembrari. Daca veti obtine certificatul de radiere in doua exemplare, veti scuti niste bani, deoarece nu veti mai fi nevoit sa-i faceti copie legalizata.

7. Proprietarul foloseste un exemplar al certificatului de radiere pentru a demonstra la serviciul de taxe si impozite al primariei ca nu mai detine autovehiculul predat.

8. Constituiti dosarul RABLA, cumuland urmatoarele documente:

 • tichetul valoric;
 • copie legalizata dupa certificatul de inmatriculare al autovehiculului predat;
 • copie legalizata dupa certificatul de distrugere;
 • certificatul de radiere (in original);
 • copie dupa cartea de identitate a masinii (necesar pentru dovedirea primei inmariculari in Romania);
 • copie dupa actul de identitate al proprietarului masinii predate;
 • copie dupa actul de identitate al persoanei care depune actele de achizitie a masinii noi;
 • declaraţia pe propria răspundere, în formă autentificată de notarul public, prin care proprietarul îşi exprimă în mod explicit opţiunea de a achiziţiona autovehiculul nou la sfârşitul perioadei de leasing, în cazul intenţiei acestuia de a obţine finanţare în baza unui contract de leasing financiar.

Pentru achizitionarea unei masini, puteti cumula pana la trei tichete valorice, desigur, insotite de actele care compun dosarele (prezentate la punctul 8).

Lista producatorilor acceptati in Programul de stimulare a innoirii Parcului auto national pentru anul 2010 o puteti consulta AICI.

Succes la innoirea parcului auto romanesc!!!

UPDATE Program Rabla 2011:

Iata aici o lista cu reglementari in vigoare care v-ar putea interesa, actualizate pentru anul 2011:

http://www.afm.ro/main/info_stuf/parc_auto/2011/