Documente necesare pentru programul RABLA

Numar de vizualizari :68567

Nu am postat pana acum nimic despre acest subiect (componenta dosarului Rabla), deoarece am asteptat sa invat din propria experienta care este procedura, nu doar sa citesc/aud de la altii. Intr-un final am tras o concluzie, sper eu, destul de reala.

Prin urmare, care sunt pasii de urmat pentru alcatuirea dosarului cu care veti merge la dealer-ul de unde va veti cumpara masinuta noua?

1. Mergeti cu masina la REMAT (orice colector de masini uzate, autorizat de Ministerul Mediului). De AICI puteti descarca in vederea studierii ”Lista colectorilor autorizati care participa la Programul de stimulare a innoirii Parcului auto national pentru anul 2010 care au incheiat protocol de distributie a tichetelor valorice”.

Este necesara prezenta proprietarului la predarea masinii uzate (rablei). Daca din diferite motive nu poate fi prezent proprietarul, persoana care aduce masina la REMAT va detine o imputernicire data de catre detinatorul masinii (facuta prin notariat).


Documente necesare in aceasta etapa:

 • cartea de identitate (buletinul) proprietarului, în original si in copie;
 • certificatul de inmatriculare al autovehiculului uzat (original si copie);
 • cartea de identitate a vehiculului rulat (original si copie).

Atentie!

a) Nu predati masina la casare daca numele si adresa de domiciliu de pe buletin nu corespund intru totul cu cele de pe actele masinii (certificat si carte vehicul). Daca sunt diferente, mergeti la Directia pentru evidenta populatiei, si scoateti o adeverinta precum ca ati locuit la adresa care figureaza in actele masinii, sau ca ati avut numele respectiv;

b) Seria de pe sasiul masinii trebuie sa corespunda cu cea din actele autovehiculului;

c) Masina poate fi adusa si tractata, NU se cere sa functioneze, sau sa aiba asigurare RCA, ITP etc.  Cerinta este sa fie cat mai completa, in partile principale;

d) Autovehicului nu trebuie sa fie inmatriculat in Romania mai devreme de 31 decembrie 2006;

e) Numerele si certificatul de inmatriculare trebuie sa fie tip nou (Ex: B-82-VAS). Cele de tip vechi nu participa la programul Rabla, intrucat sunt radiate din oficiu.

2. Dupa predarea masinii, trebuie sa obtineti un tichet valoric (voucher in valoare de 3800 lei) si un certificat de distrugere. Nu uitati sa va luati inapoi placutele de inmatriculare, daca le mai aveti (va trebuie la politie, la radiere).

Nota: din cate stiu eu, ar trebui sa primiti si contravaloarea fierului vechi pe care il predati, dupa cantarirea masinii, insa cele mai multe societati evita sa dea bani, pacalind clientul, punandu-l sa semneze ca cedeaza masina, fara nici o pretentie financiara.

3. Proprietarul trebuie sa mearga la primaria de care apartine, la sectia taxe si impozite (dar numai dupa ce primeste certificatul de distrugere), pentru a primi o fisa fiscala, care demonstreaza ca nu are restante la plata impozitelor si taxelor catre stat. In functie de primarie, aceasta taxa se elibereaza mai repede sau mai greu, presupunand sau nu achitarea unei taxe de urgenta, daca va grabiti.

4. Dupa ce ati primit fisa fiscala, mergeti la un birou de intocmit acte, unde veti obtine si veti completa o cerere de radiere.

5. La un birou notarial, faceti copii legalizate dupa certificatul de inmatriculare al autovehiculului si dupa certificatul de distrugere. Mai faceti si o copie dupa cartea de identitate a autovehiculului (nu este nevoie sa fie legalizata) si dupa buletinul proprietarului.

6. Cu actele masinii si ale dumneavoastra (in original si copie), precum si cu placutele de inmatriculare, mergeti la serviciul inmatriculari al politiei judetene de care apartineti. Acolo solicitati certificatul de radiere. Cereti sa vi se mentioneze pe certificat faptul ca ati radiat masina in urma predarii acesteia la dezmembrari. Daca veti obtine certificatul de radiere in doua exemplare, veti scuti niste bani, deoarece nu veti mai fi nevoit sa-i faceti copie legalizata.

7. Proprietarul foloseste un exemplar al certificatului de radiere pentru a demonstra la serviciul de taxe si impozite al primariei ca nu mai detine autovehiculul predat.

8. Constituiti dosarul RABLA, cumuland urmatoarele documente:

 • tichetul valoric;
 • copie legalizata dupa certificatul de inmatriculare al autovehiculului predat;
 • copie legalizata dupa certificatul de distrugere;
 • certificatul de radiere (in original);
 • copie dupa cartea de identitate a masinii (necesar pentru dovedirea primei inmariculari in Romania);
 • copie dupa actul de identitate al proprietarului masinii predate;
 • copie dupa actul de identitate al persoanei care depune actele de achizitie a masinii noi;
 • declaraţia pe propria răspundere, în formă autentificată de notarul public, prin care proprietarul îşi exprimă în mod explicit opţiunea de a achiziţiona autovehiculul nou la sfârşitul perioadei de leasing, în cazul intenţiei acestuia de a obţine finanţare în baza unui contract de leasing financiar.

Pentru achizitionarea unei masini, puteti cumula pana la trei tichete valorice, desigur, insotite de actele care compun dosarele (prezentate la punctul 8).

Lista producatorilor acceptati in Programul de stimulare a innoirii Parcului auto national pentru anul 2010 o puteti consulta AICI.

Succes la innoirea parcului auto romanesc!!!

UPDATE Program Rabla 2011:

Iata aici o lista cu reglementari in vigoare care v-ar putea interesa, actualizate pentru anul 2011:

http://www.afm.ro/main/info_stuf/parc_auto/2011/

70 thoughts on “Documente necesare pentru programul RABLA

 1. intentionez sa particip la o licitatie pentru a cumpara o Dacia 1300 de la o firma aflata in lichidare judiciara.
  intrebare: pentru a o duce la REMAT pentru voucher, este necesara inmatriculare ei?
  multumesc anticipat,

 2. BUNA ZIUA!am si eu o dacie 1300 care a luat’o taicamio acu 10-12 ani in urma de la un cumnat masina are toate actele talon,carte tot dar e pe numele unchiului mei care locuieste in al oras mult mai departe de mn ce asi putea sa fac ca sa o duc la programu rabla …un act de vanzare -cumparare o inputernicire plsss ajutati’ma

 3. salutare am si eu o mare dilema : am o dacie din 99 si as vrea sa o dau la remat dar am taloul luat de politie ptr expirarea itp ului si asa vrea sa o duc asa daca se poate ptr ca daca e sa l recuperez mai trebuie investiti bani si nu dispun de ei se poate sa o duc ? astept un raspuns ms frumos

 4. Buna ziua.In 2010 am cumparat o masina adusa din Germania. Acum e pe numele meu inscrisa in Buc. E foarte veche(1992)si ma cam lasa in drum. Pot sa o inscriu in programul rabla tinand cont ca este doar de 2 ani pe numele meu?

 5. Am o Dacie din 90.Din 2006 nu am mai folosit-o.
  In nov.2010.am radiat-o (ca sa nu mai platesc impozitul degeaba)-talonul fiind retinut (normal)
  Acum la programul RABLA mai pot participa ?
  (Masina este parcata in curte nu pe domeniul public) Ce pot face cu ea ?

 6. Am predat o rabla in 20.10.2011 si am obtinut cert de distrugere
  Nu am reusit sa achit in timp util la taxe si impozite ca sa fac radierea
  deci nu am putut obtine voucherul in timp util
  Acum am achitat tot la taxe dar mi se spune ca nu pot sa mai primesc pt ca suntem in 2012.
  Exista un temei legal ?
  multumesc

 7. am o masina cumparata cu contarct de vanzare cumparare cu ipozitul platit de mine la zi, dar nu am mai facut actele la politie ca s-a defectat motorul.
  pot sa o dau eu la rbala

  si are motorul dat jos de pe ea
  trebuie sa-l pun la loc

 8. Doar detinatorul legal o poate duce la remat pentru a primi in schimb tichetul RABLA. Daca contractul de vanzare cumparare nu a fost insotit de tracerea pe numele tau a masinii, parerea mea este ca nu o poti preda, din pacate.

 9. pot ca persoana fizica, sa cumpar de la firma mea masina si sa obtin tichetul fara sa inmaticulez masina pe numele meu.

 10. Buna,
  dupa cum stii acum e verva tichetelor, insa am vb cu cineva care inca asteapta sa le ia, el imi spune ca are toate actele dar mai asteapta tichetele (nu stiu mai multe) si avand in vedere ca se zvoneste ca deja s-a incheiat cu alea 30.000 de masini casate, as mai putea spera ca omul ala ia tichetele?
  Intreb pt ca tu zici ca tichetele valorice de 3800 ROn ti le da imediat dupa predarea masinii. Daca le ai p’astea e adevarat ca dosarul e aproape luat?

 11. Dupa cate stiu eu nu primeste nimeni masina daca nu au tichetele sa le de ape loc. Dar poate ma insel…

 12. Buna ziua,
  Vreau sa radiez o Dacie inmatriculata pe numele fratelui meu. Asa cum e recomandat am facut o procura pe numele meu.
  Problema e ca adresa proprietarului (fratele) din momentul inmatricularii nu mai corespunde cu adresa actuala (mutat si casatorit in acest timp)mentionata in procura.
  In acest caz este necesara adeverinta de la Evidenta populatiei pentru el? (nu este necesar un alt tip de procura pentru asta, pentru a obtine eu adeverinta?)
  Multumesc anticipat!

 13. Probabil mai trebuie inca o procura. Pentru siguranta, intrebati la Evidenta populatiei.

 14. am si eu o dacie 1310 si asa vrea sa o duc la rabla problema este ca tatal meu este proprieta si a decedat mai am un frate si mama ce acte ar fi necesare ptr dosar multumesc

 15. Situatia este putin mai complicata. Cred ca cel mai usor se poate cere sfatul unui notar.

 16. daca vand masina deja amortizata de pe pers juridica(firma mea) pe pers fizica(eu)prin contract V/C + factura pot s-o predau la RABLA cu talonul si cartea de identitate pe pers juridica care sunt valabile 30 zile dupa vanzare?
  nu pot s-o mai aduc din provincie in bucuresti unde e inmatriculata pt ca e pe butuci!vreau s-o duc la un REMAT din apropiere!
  multumesc anticipat pt sfat!

Lasă un comentariu